2. 9. 2012

Bude PS4 podporovat rozlišení 4K?

Spekulací o budoucí PS4 (herní konzole PlayStation 4) se šíří hodně a to i značně si protiřečících. Některé spekulace uvádí, že PS4 bude jen mírný pokrok se slabším hardware, jiné naopak tvrdí, že to bude kvantový skok. Do druhého tábora patří i spekulace, že PS4 bude podporovat rozlišení 4K. Tedy rozlišení o kterém si můžeme dnes u televizorů nechat jen zdát.

Vzhledem k tomu, že Sony technologii 4K tlačí na všech frontách, viz představený televizor 4K nebo představený receiver s výstupem 4K, to nemusí být až tak nepravděpodobné, spíš právě naopak. Kdyby se v následujících letech 4K podařilo prosadit, byla by chyba, kdyby ho PS4 nepodporovala.



Otázka je, jestli se prosadí. Například 3D se prosadit moc nepodařilo, televizory ho sice podporují, ale nijak zvlášť velký zájem o něj není. A tak výrobci musí zkusit přijít s něčím novým, co by mohlo zvednout zájem o jejich výrobky. Po 3D následuje 4K a Sony pochopitelně nechce zůstat pozadu.

Ostatně, lidé příliš nepřijali ani 2K. Sice 2K televizory se prodávají masově, ale s obsahem je to už slabší. Většina lidí stále převážně sleduje obraz s nízkým rozlišením, pozemní televizní vysílání a DVD filmy. Satelitní televize už podporuje HD, ale spíš 720p než 1080p (2K). A co se týče BluRay filmů (které mají rozlišení 2K), tak škoda mluvit. Málokdo je ochoten do nich investovat. Takže na co vlastně 4K, když lidé nejsou ochotni moc investovat ani do 2K obsahu?

Jestli se 4K prosadí nevím, ale osobně pochybuji o praktickém přínosu. Ostatně, já pochybuji už o smyslu 2K televizorů, který je pro většinu spotřebitelů zbytečný až nevhodný. Takže jestli se lidé nechají zblbnout 4K teprve uvidíme. Tak jak vidím přínos 2K až u televizorů s uhlopříčkou 60", tak vidím přínos 4K až u televizorů s uhlopříčkou 120" (304 cm). Což je zatím utopie a pochybuji, že by se v budoucnu masově rozšířily. Ostatně, kolik z nás má dnes 60" televizor, že?

Takže pokud bude PS4 podporovat 4K, bude to asi dobře, minimálně z marketingových důvodů. Ale doufejme že to nebude příliš drahé, protože praktický přínos bude nulový. A tak jako většina PS3 her nepodporuje 2K rozlišení, pochybuji, že by PS4 hry podporovaly 4K rozlišení. Vůbec bych se nedivil, kdyby PS4 hry zůstaly u 720p rozlišení, ovšem s mnohem vyšší kvalitou obrazu, vyhlazováním a 60 fps.

1 komentář:

  1. ... SONY sa masivne na 4K signal /satelity a spol./ pripravuje .. niekde som mal dokonca vyzivne pedeefko .. kidu na plny vykon .. nepochybne bude PS4 - 4K ready /dalsia letna olympiada ma mat aj 4K prenos po satelite/ .. prakticky ma to nezaujima.

    OdpovědětVymazat