11. 8. 2011

PayPal a neb bezpečné platby přes internet

PayPal je platební systém, který snižuje riziko placení přes internet platební kartou. Při placení kartou přes internet je totiž nutno zadat o kartě citlivé údaje, jejichž znalost komukoli umožní provést platbu. Placení kartou tak není nijak zabezpečené a je založené pouze na důvěře. Na důvěře, že obchodník, kterému citlivé údaje poskytujete, tyto nezneužije. A na důvěře, že se k nim nedostane nikdo nepovolaný, ať třeba administrátor webu na kterém platíte, nebo nějaký hacker. No a vzhledem k tomu, že všechny české banky hází riziko zneužití na klienty, je podle mě hloupost takto platit. Melé weby jsou zpravidla nedůvěryhodné a kolem těch velkých se zase pohybuje příliš mnoho lidí. A proto je tu PayPal.

PayPal tento problém řeší jako prostředník. Neplatíte obchodníkovi přímo, ale přes PayPal. Díky tomu tak cizí web a obchodník nepřijdou do styku s citlivými informacemi o vaší platební kartě. Jediný kdo je zná je PayPal, žímž se riziko snižuje, nikoli však vylučuje. Pořád musíte věřit PayPalu. A kolem PayPalu se pohybuje mnoho lidí, takže riziko vnitřního selhání je vysoké a PayPal také bývá cílem útoku hackerů. Z tohoto důvodu jsem na internetu (a podobných sítích, jako je PSN) kartou nikdy neplatil a odmítám to i na dále. To se radši vzdám lákavých věcí, které bych si mohl pořídit, třeba her s velkou slevou na Steamu.

Proto mě velmi potěšilo zjištění, že PayPal lze používat i bez platební karty. Lze na něj posílat peníze mezibankovním převodem. Nevím jestli neobjevuji Ameriku a už to není všeobecně známá věc, ale pro mě je to radostná novinka. Když jsem se o to zajímal před rokem nebo dvěma, tak to ještě možné nebylo a nebo k tomu neexistovali rozumné informace a bylo to složíté. Říklao se, že to jde, ale nikdo nevěděl jak, a při zakládání účtu byly vyžadovány informace o platební kartě.

Dnes už to tak není a PayPal lze jednoduše používat bez použití platební karty. Díky tomu je vyloučeno, že se při platbě přes internet někdo dostane k citlivým údajům o vaší platební kartě a skrz ně vám vyloupí bankovní účet. Placení přes internet je díky tomu nyní poměrně bezpečné. Teoreticky vám může někdo vyluxovat účet na PayPalu, nabouráním tohoto serveru, což se rovná zhruba krádeži peněženky. To je pro mě už přijatelné riziko. Proto ale není rozumné tam mít příliš vysoké částky. Nevýhoda je, že ne každý obchodník PayPal podporuje i když jeho rozšíření je vysoké. Ale třeba na androidím marketu s ním bohužel nezaplatíte.

PayPal má v česku zřízen účet 81880926/2700 (UNICREDIT BANK CZECH REPUBLIC A.S.). Na ten stačí poslat peníze a ty se do tří pracovních dnů objeví na PayPalu a lze s nimi platit. Nemusí se zadávat žádné variabilní nebo specifické číslo, pouze do zprávy pro příjemce se dá identifikační kód účtu na PayPalu, který má každý svůj. Ten můj je například F14FXDL7V92RJDC. Ale nezkoušejte mi na něj poslat peníze, nejde to. Podmínkou je, že název účtu v bance, z které se posílají peníze je shodný s názvem účtu na PayPalu.

Tohle omezení je tu proto, že posílání vlastních peněz na vlastní účet PayPalu není zatíženo žádnými poplatky. Což je výjimka, protože PayPal žije z toho, že mu příjemci plateb (zpravidla tedy obchodníci) platí poplatek za sprostředkovanou platbu a tato platba musí proběhnout z účtu PayPalu na účet PayPalu. Z banky tak lze posílat peníze pouze na vlastní účet v PayPalu a žádný jiný. Dejte si na to pozor především při zakládání účtu na PayPalu, aby měl shodný s názvem vašeho účtu v bance.

Název účtu v bance je zpravidla jméno a přijmení, které zadáváte i na PayPalu a zde se skrývají různá rizika. Například žena si založila účet v bance za svobodna a v PayPalu vdaná nebo v použití/nepoužití diakritiky a podobně.

Postup založení účtu na PayPalu platný k 11.8.2011

01) Jdi na stránku www.paypal.com
02) Klikni na "Sign up"
03) Vyber "Your country or region" => Czech Republic
04) Klikni na "Get Started" v sekci "PayPal for you"
05) Vyplň "Email address" => emailová adresa (bude sloužit jako jméno pro přihlášení)
06) Vyplň "Choose a password" => kvalitní heslo
07) Vyplň "Re-enter password" => zopakujte heslo
08) Vyplň "First name" => jméno (ve stejné podobě, jako má výč bankovní účet)
09) Vyplň "Last name" => přijmení (ve stejné podobě, jako má výč bankovní účet)
10) Vyplň "Addres line 1" => adresa (ulice a číslo domu)
11) Vyplň "City" => město
12) Vyplň "Postal code" => poštovní směrovací číslo
13) Vyplň "Phone number" => telefonní číslo (v podobě 420xxxyyyzzz)
14) Chcete-li, přečtěte si Key Payment and Service Information, User Agreement a Privacy Policy.
15) Klikněte na "Agree and Create Account" čímž odsouhlasíte výše uvedené dokumenty a vytvoříte účet

Účet je vytvořen, teď ještě první platba.

16) Kliněte na "Learn How" v sekci PayPal account.

Zde jsou uvedeny údaje pro mezibankovní převod, pro nás je důležité:

1) Číslo účtu, které by mělo být: 00000000818809262700 a znamená 81880926/2700
2) Transfer ID: jedinečný řetězec, která identifikuje váš účet na PayPalu při mezibankovním styku

A teď už svým obvyklým způsobem proveďte platbu na tento účet.

Stačí zadat číslo účtu, kód banky, částku a do zprávy pro příjemce transfer ID.

Do třech pracovních dnů by měla být platba připsána. Já si založil účet v sobotu, ve středu jsem měl platbu připsánu a na zkoušku si na Steamu koupil hru Terraria v ceně 4,99€, kterou mi PayPal přepočítal na 123,30 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat