11. 3. 2011

Potřebujeme PS4?

Začíná se pomalu mluvit o PS4, přičemž někteří po ní volají a jiní ji zase odmítají. Otázka přínosu PS4 není jednoduchá, lze se na ni dívat z několika stran a jsou tu argumenty pro i proti. Věc stěžuje i to, že není jasné, jakou podobu by ta PS4 vlastně měla mít.

Zkusme se na to nejprve podívat z pohledu Sony a jejich byznysu. Potřebuje Sony PS4? Jsou tu jisté argumenty pro. Hacknutí PS3 je pro Sony nemilá záležitost. Zvláště když se zdá, že to není řešitelné softwarovou cestou. Pokud by kvůli hacku vznikaly Sony velké finanční ztráty, mohlo by se jí vyplatit přijít s novou konzolí.

Rovněž si nemusíme zastírat, že PS3 není dostatečně výkonná na pořádné 720p hry ve 3D. Takový třeba Killzone 3, který ve 3D používá nižší rozlišení. Přitom zájmem Sony je prosadit na trh 3D televizory a PS4 by jí v tom mohla výrazně pomoci, stejně jako ji PS3 pomohla prosadit blue ray mechaniku. Ale ona jí v tom může pomoci i ta PS3, která je sice omezená, ale přeci jen funguje a nemá na trhu ve 3D konkurenci. Proto to asi nebude pro Sony příliš silný důvod.

Na druhou stranu se konzole PS3 stala výdělečnou teprve nedávno. Rovněž vývojáři se s ní naučili zacházet teprve teď. Mají nové herní enginy využívající pořádně PS3. Jejich vývoj je stál nemalé úsilí a náklady a teď je potřebují v následujících letech zhodnotit. A Sony musí ve vlastním zájmu vývojářům naslouchat, protože je to přízeň vývojářů a jejich hry, která rozhodne o úspěchu či neúspěchu Sony na herním trhu.

Také nelze pominout, že Sony chce letos a v příštím roce přijít na trh s PSP2. To je z hlediska ekonomického, logistického i marketingového velmi náročný proces a nemyslím si, že by se herní divize Sony chtěla hnát do uvádění takto významných produktů na trh současně.

Pokud tedy kvůli hacku PS3 nedojde k drastické ekonomické ztrátě, myslím si, že pro Sony bude výhodnější s uvedením PS4 počkat minimálně na rok 2013 nebo ještě později.

Je to otázka i zájmu hráčů o PS3 a hry pro ni. O takovou PS2 byl zájem ještě dlouho po uvedení PS3 a je vlastně dodnes. Zrovna nedávno byla zveřejněna zpráva, že PS2 se ještě stále prodává a že Sony stále udržuje provoz multiplayerových serverů i pro PS2 hry. Uvidíme jak si na tom bude s popularitou stát PS3.

Hledisko vývojářů jsem již vlastně zmínil. Ti jsou teprve teď schopni pořádně PS3 využívat a podle různých prohlášení nemají zájem o novou konzoli. Pro ně by představovala především nové náklady. Zvláště by neuvítali nějakou úplně novou, to jest hw nekompatibilní konzoli, kde by museli začít s vývojem znovu od začátku, jako u PS3. Zvýšení výkonu za současného zachování kompatibility by jim asi tolik nevadilo.

Velmi zajímavé je to posoudit z hlediska hráčů. Někteří volají po zvýšení výkonu, protože se jim nelíbí, že PS3 zaostává s výkonem za PC a umožňuje tak jen provoz technologicky zaostalejších her. Na druhou stranu jde spoustě hráčů o zábavu a technologii nijak neřeší a nižší výkon je vůbec netrápí. To ukazuje i příklad Wii, která je dnes nejúspěšnější konzolí na trhu, přestože za svými konkurenty hardwarově výrazně zaostává. Otázka je, kolik takových zákazníků má Sony, která se profiluje spíše jako výrobce těch nejvýkonnějších konzolí.

Já osobně si PS4 nepřeji a pokud by měla přijít, tak jsem ochoten si ji pořídit za předpokladu kompatibility se stávajícími hrami a toho, že cena nebude vyšší než cena současné PS3. Jinak se obávám, že mi v nejbližších letech nebude mít co nabídnout. Samozřejmě, může přijít s nějakou killer feature, ale při nejlepší vůli mě nenapadá jakou. Přechod z PS2 na PS3 byl významný kvůli novým širokoúhlým televizím. Pro jejich vyšší rozlišení a širokoúhlý obraz je PS2 nevhodná. Pro přechod na PS4 žádný takový důvod dnes není. Proto podle mě pro uvedení nové generace konzolí ještě není vhodný čas.

Myslím si, že PS3 je naprosto dostačující. Grafika PS3 her mi přijde víc než dobrá. Ano, může být ještě lepší, ale nevidím v tom smysl. Honbu za dalším zvyšováním počtu polygonů a wow efektů nepovažuji za rozumnou, ba naopak, myslím si, že hrám spíše škodí (zvyšuje to náklady na hry, a protože hry nejde zdražit, tak to vede ke zkracování her, nebo zjednodušování a unifikaci, aby se oslovila co nejširší skupina hráčů).

Jsem proto rád, že PS3 dává strop honbě za stále lepší grafikou a umožní tak vývojářům věnovat se i ostatním aspektům her, které sice nejsou na první pohled vidět (takže hru neprodávají tak jako její grafika), ale na samotnou zábavnost her mají daleko větší vliv než protěžovaná grafika. Až se hry po grafické stránce srovnají, vývojáři budou nuceni hry vyšperkovat i po herní stránce, aby byli úspěšní. Přinese nám to tak sice ne hezčí, ale za to lepší hry.

Jsem si samozřejmě vědom, že je tu spousta hráčů, kteří na hře nic kromě grafiky neoceňují a kteří se mnou nebudou souhlasit. Tito konzumní hráči dokonce ani žádné složitější herní mechanismy nechtějí, protože se chtějí bavit jednoduše, chtějí se nechat okouzlovat grafikou a wow efekty a nic víc ke svému štěstí nepotřebují.

Proto jsou v herní obci názory na PS4 tak rozdílné. Mám ale takový pocit, že po PS4 touží především PC hráči. A to proto, že žijí ve falešném domnění, že limitující hardware konzolí limituje i jejich hry na PC. Ve skutečnosti PC hry limitují vysoké náklady na vývoj a nízké prodeje her na PC, tedy ekonomická podstata věci. A výkonnější konzole tento stav spíše zhorší.

Pokud by tedy Sony měla přijít s PS4, asi by pro ni bylo nejlepší, kdyby to byl jen výkonnostní upgrade stávající PS3 se zachováním kompatibility. Zvednout RAM a výkon/fillrate grafické karty, aby utáhla 3D hru v 1080p. Otázka je, jestli je to možné a současně s tím vyřešit problém hacku PS3. Obávám se, že řešení hacku PS3 nebude možné bez narušení zpětné kompatibility. A to mi jen přidává na chuti zakroutit krkem Geohotovi, který hacknul PS3.