7. 2. 2011

Jak nakupovat na PSN

Tak jsem si v diskuzi pod jedním článkem o PSOne hrách přečetl pár dotazů, jak vlastně nakupovat na PSN. Pro neznalce, PSN je PlayStation Network, což je privátní síť Sony, na které poskytuje službý pro své herní konzole PS3 a PSP a možná i další své výrobky. Jednou z těchto služeb je i PS Store, což je online obchod ve kterém lze nekupovat především hry, ale i jiný obsah, třeba hudbu.


Do PSN je potřeba mít registraci, ale protože tou nás provede sama konzole, asi není potřeba popisovat, jak ji získat, tu má pravděpodobně každý. Každý kdo se dostane do PSN si může spustit i PS Store, v kterém se nabízí i nějaký ten obsah zdarma, třeba dema her, témata měnící vzhled prostředí konzole a další. Každý si ho tak může snadno vyzkoušet.

Nejzajímavější obsah je ten placený. A právě s přístupem k placenému obsahu si asi někteří neví rady. Dokonce jsem zachytil názor, že to snad v česku ani nejde. Dotyčný pravděpodobně PS Store nikdy neviděl, protože u placeného obsahu jsou uvedeny ceny v korunách a je tedy zřejmé, že se dá nakupovati v Česku. A nebo si to dotyčný spletl s XBoxem od Microsoftu, který Česko začal podporovat až před nedávnem.

Jsou dvě cesty k placení na PS Store, jednou cestou jsou standardní platebni karty, druhou cestou pak přes kupony. Já osobně preferuji ty kupony, je to výhodnější. Kupony se kupují v herních obchodech jako hry. Obvykle se dají dohledat pod názvem PlayStation Live Card. Kupony mají hodnotu 500 nebo 1000 Kč a fungují podobně jako dobíjecí kupony pro mobil. Člověk z kuponu po setření přečte číslo, zadá ho v PS Store a tím se mu v PS Store nabije účet. Z něj pak může platit, dokud ho nevyčerpá. Jestli se nepletu, tak účet lze nabít až na 3500 Kč.

Výhodou kuponů je, že se dají často pořídit levněji než je jejich nominální hodnota. Posledních 6 tisícikorunových kuponů jsem v tomto obchodě pořídil každý za 850 Kč. Proto je lepší platit přes kupony než přes kartu. Když si koupím hru za 1000 Kč, tak s platební kartou zaplatím reálně těch 1000 Kč, kdežto u platby přes kupony zaplatím reálně jen těch 850 Kč.

A samozřejmě to má další výhody. Třeba ten, že kupon mohou děti dostat k narozeninám a sami si pak kupovat hry které chtějí a tak se učit samostatně hospodařit. Ty nejlevnější hry se na PSN dají pořídít už za 30 Kč. Přístup ke své platební kartě jim rodiče asi jen tak nedají.

Jak a kam zadat ten kód je popsáno srozumitelně přímo na kartě, takže je zbytečné to zde opisovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat