25. 10. 2010

Fotovoltaika po česku

Česká podpora slunečních neboli fotovoltaických elektráren je pěkný průšvih. Jak k němu ve skutečnosti došlo můžeme jen hádat. Stojí za tím nebetyčná blbost nebo to někdo obratně naplánoval? Kdo ví.

Na první pohled se to jeví tak, že EU stanovila kvótu výroby el. energie z obnovitelných zdrojů na 20 % na jejím území a pro Česko z toho vyplynul závazek 8 %.  No a to vzhledem k našim podmínkám byl a je problém, který nemá rozumné řešení. A abychom to jó podtrhli, tak jsme si v tom našem kocourkově vybrali specifickou českou cestu - to nejhorší možné řešení vůbec. [zdroj obrázku]


Co se týče snižování emisí, nejlepší jsou jaderné elektrárny. Ale ty EU nepovažuje za obnovitelné zdroje a Topolánkova ODS aby se udržela u moci a ve vládě šla na ruku zeleným, kteří jsou fanatičtí odpůrci jaderné energie.

Vodní elektrárny, jediný ekonomicky smysluplný obnovitelný zdroj, Česko využívá naplno, proto zde už mnoho prostoru není.

Ani s biomasou to nenaženeme, když ČEZ začal před časem skupovat odpadní dřevní štěpku aby ji spaloval spolu s uhlím, vylítla její cena vysoko a poškozovalo to ostatní průmysl, který ji využíval, je jí málo. Žádný vhodný model cíleného pěstování biomasy, který by nám vytrhl trn z paty, se zemědělcům také nepodařilo nalézt. Obávám se, že bychom získali více energie přímým spálením nafty, než spálením biomasy, na jejíž pěstování by se ta nafta spotřebovala.

Zdálo se, že bychom mohli jít cestou větrných elektráren. Nebylo by to výhodné, jejich účinnost je nízká, takže i u nich bylo a je potřeba výrobu dotovat. Ale dotace na kilowatthodinu z větrné elektrárny je desetinová oproti dotaci na kilowatthodinu z fotovoltaické elektrárny. Proti tomu se ale masivně postavilo obyvatelstvo a zuby nehty se bránilo výstavbě větrných parků. Nějaké vznikly ale nebylo jich dost na pokrytí kvóty.

A tak došlo na výstavbu fotovoltaických elektráren. A to paradoxně přes to, že je to nejhorší možné řešení ze všech. Ale nikdo proti němu neprotestoval a tak se šlo cestou nejmenšího odporu. Problémy s fotovoltaickými elektrárnami jsou jak technického rázu, tak ekonomického rázu. A ty technické problémy se také nakonec projeví ekonomicky, tj. v ceně el. energie, protože nespolehlivost dodávky elektřiny je dnes nepřípustná.

V první řadě je fotovoltaická elektrárna neuvěřitelně drahá na výstavbu. Aby se ji vyplatilo někomu postavit, je potřeba ji pořádně dotovat. Protože stát nemá tolik peněz, aby pokryl náklady na výstavbu fotovoltaických elektráren, rozhodl se tyto náklady uhradit dotovanou cenou vyrobené el. energie s garancí na 15 let. Tato garantovaná cena je víc než 12 Kč na 1 kilowatthodinu!

Přitom tržní cena silové elektřiny se pohybuje pod jednou korunou, výkupní cena u větrných elektráren je 2,50 Kč. Dotace nejde ze státního rozpočtu, ale rovnou se přeúčtovávají spotřebitelům elektrické energie, je to jedna z položek na faktuře, podpora obnovitelných zdrojů.

I nevzdělanému člověku by mělo být zřejmé, že dotace, kterou každý z nás zaplatí, tvoří víc než 1000 % tržní ceny. Pokud by fotovoltaická elektřina pokrývala 10 % spotřeby, stála by víc  než výroba zbytku elektrické energie. To jest 10% podíl fotovoltaické energie minimálně zdvojnásobí cenu silové elektřiny. A to bez možnosti snížení ceny po dobu 15 let.

A to jsou pouze viditelné investiční náklady. Pak tu jsou ještě skryté provozní náklady. Fotovoltaické elektrárny samotné provozní náklady nemají vysoké, ale jsou nespolehlivé, protože jsou závislé na počasí a denní době. Nevyrábí el. energii jak je potřeba, ale jak mohou. Např. největší spotřeba energie je v zimě, kdy fotovoltaické elektrárny moc nevyrábí.

Protože není přípustné, aby dodávky el. energie byly nespolehlivé (to by mělo drastický dopad na český průmysl a ekonomiku celé země), je potřeba to nějak řešit. Řešením je tzv. regulační energie. To je energie, která se používá pro vyrovnávání výroby a spotřeby el. energie. Regulační energie je ze své podstaty drahá. Je proto vhodné, aby její podíl tvořil co nejmenší podíl.

Čím větší objem el. energie se bude vyrábět ve fotovoltaických elektrárnách, tím větší podíl regulační energie bude muset v soustavě být. Fotovoltaické elektrárny tím zdraží provoz elektrické soustavy. Samozřejmě že to opět zaplatí spotřebitel, má to rovněž vyúčtováno na faktuře, tentokrát pod kolonkou podpůrné služby.

A jestli se nepletu, tak stát výstavbu slunečních elektráren podporoval i přímými dotacemi ze státního rozpočtu. Kdo ví, kolik peněz do fotovoltaik odteklo touto cestou.

Fotovoltaické elektrárny představují hodně málo muziky za hodně moc peněz. Za těchto okolností nikdy nemělo dojít k jejich rozmachu. Bohužel k němu došlo. Odhaduje se, že koncem roku 2010 bude instalovaný výkon ve fotovoltaických elektrárnách 1600 MW. To je zhruba tolik, kolik má jaderná elektrárna Dukovany, která má instalovaný výkon 1760 MW a pokrývá 20 % spotřeby Česka. Tím nechci říct, že fotovoltaické elektrárny pokrývají 20 % spotřeby Česka, na to jsou příliš nespolehlivé. Reálně by to mohlo tvořit zhruba 3 %. Je to relativně málo, ale bude to stát zhruba jako 40 % výroby v klasických elektrárnách.

A to je průser. Neznamená to sice, že by vám faktura narostla o 40 %, protože tam jsou započítány třeba i náklady na distribuci, které tím nejsou dotčeny, ale přesto se na příští rok očekával růst ceny elektřiny o 20 % a to v době, kdy jde v evropě cena elektřiny dolů. To je důsledek českého experimentu s podporou fotovoltaických elektráren.

Teď je kolem toho najednou velký šrumec a vláda se to snaží řešit. Jenže to je z principu neřešitelná věc. Do nesmyslně drahých elektráren se už jednou investovalo a ty investice nikdy nikdo nevrátí.

Perličkou na tom je, že během pár let ceny fotovoltaických elektráren poklesly, takže zřizovatelé těch novějších na tom vydělají ještě slušněji než se očekávalo. A to závistivý český člověk nemůže přenést přes srdce. To přece nejde, abych já měl o 20 % dražší elektřinu a tady ten pán, co chytře investoval, z toho měl pořádnej vejvar.

Česká vláda má tak nelehký úkol, s kterým se nedovede dobře vypořádat. Ze strachu před naštvaným občanem nedovede zareagovat správně a férově. Měla by předstoupit před občana a říct, udělali jsme chybu a ta chyba vás bude stát asi 800 mld. korun, které zaplatíte navíc za elektřinu v následujících 15 letech. A ano, máte pravdu, velká hromada z těch peněz místo na obnovitelné zdroje půjde do kapsy chytrých investorů, kteří naši chybu ihned využili. Bohužel se s tím nedá nic dělat. Vezměme si z toho ponaučení pro příště, že dotace pokřivují ekonomiku a vedou k nehoráznému plýtvání vašich prostředků. Příště si dvakrát rozmyslíme jakoukoli dotaci a nezapomeneme na pojistky, aby sloužily svému účelu a nemohlo dojít k jejich zneužití.

Místo toho česká vláda vymýšlí, komu sebrat prachy, aby to na občana tak moc nebolelo. Jenomže ty prachy budou pořád někomu někde chybět a nakonec to občan pocítí, akorát už neuvidí přímou souvislost, jako ji vidí teď. Některý hloupý občan ji dokonce zatleská, potěšen tím, jak ho vládá chrání, stejně jako před pár lety tleskal nesmyslné podpoře fotovoltaických elektráren, protože "tyhlecty elektrárny na sluníčko je přece dobrá věc, sluníčko svítí zadarmo a je čistý".

1 komentář: